June 2, 2005

Potato Cakes (Perkedel Kentang)


Ingredients:
2 big white potatoes
1 egg white, lightly beat in a small bowl
1 egg yolk
a dash of pepper and nutmeg
a dash of salt
a pinch of sugar


Directions:
Boil potatoes until soft then strain and mash. Set aside until the steam is gone.

Add egg yolk, pepper, nutmeg, salt, and sugar. Mix until well combined.

Form small balls about the size of a golf ball. Flatten a little bit.

Dip the cakes in the egg white batter then fry until golden brown.



Bahan:
2 butir besar white potatoes
1 butir telur, pisahkan kuning dan putihnya
1/2 kaldu blok rasa ayam
merica, pala, garam, sedikit gula
minyak untuk menggoreng

Cara membuat:
Rebus kentang dengan air secukupnya. Angkat and tiriskan.
Lumatkan panas2, beri kaldu blok, sejumput merica, pala, dan gula, aduk rata.
Setelah uap agak berkurang, masukan kuning telur, aduk rata.
Cicipi rasanya, tambahkan yang kurang.
Bentuk menjadi bulatan2, lalu pipihkan.
Celupkan dalam putih telur, goreng hingga kecoklatan.
Ulangi hingga adonan kentang habis.